مهندسان، برنامه ریزان، طراحان، سازندگان بسیاری اززیرساختهای سخت ونرم جامعه بوده و نقش بی بدیلی درشکل گیری سرمایههای ملی داشته ونقش بسیار اساسی در هویت بخشی و استحکام وایمنی وپایداری آنها دارند.وبسیج مهندسین به عنوان بازوان توانمند در گردش چرخ صنعت، ساختمانسازی و سازندگی داشته وخواهند داشت . لکن متاسفانه عوامل وعللی سبب عدم جهت گیری صحیح گردیده و ضعفهاو اسیب پذیری های زیادی در زیر ساختهای کشور بوجود می اید، که علاوه بر ایجاد مشکلات برای مردم بعنوان بهره برداران، سبب آسیب به منافع وامنیت ملی میگردد.
رشته های مهندسی
دامنه رشته های مهندسی گسترده و دهها حوزه را در بر میگیرد. لکن انچه درحوزه مهندسی ساختمان، تعریف شده، شامل رشته های عمران، معماری، تاسیسات برقی، تاسیسات مکانیکی، نقشه برداری، شهرسازی، ترافیک بعنوان رشته های اصلی (رشته های هفتگانه نظام مهندسی) می باشد.
سازمان بسیج مهندسین در سند چشم انداز بیست ساله
با اتکا به قدرت لایزال الهی و توجهات حضرت ولی عصر (عج ا…تعالی فرجه) و براساس تعالیم عالیه قرآن کریم، مکتب اهل بیت (ع)، آرمان ها و اندیشه های حضرت امام (ره) و تدابیر حکیمانه مقام معظم رهبری و در راستای اهداف سازمان بسیج مستضعفین، سازمان بسیج مهندسین سازمانی است ارزشی، علمی، تخصصی، اثرگذار، فراگیر و یادگیرنده، بالنده، منسجم، مردمی، الگوساز، دارای تعامل سازنده با مراکز علمی و موسسات پژوهشی، دستگاه های اجرایی و مجامع مهندسی، برخوردار از نیروهای داوطلب مردمی، متخصص، متعهد و ولایت مدار و سازمان یافته در گروه های تخصصی، قادر به دفاع از دستاوردهای انقلاب اسلامی و مقابله با تهدید نرم دشمن با مشارکت همه جانبه در کمک به ارتقاء کارآمدی نظام و با تربیت مهندسین طراز انقلاب اسلامی و هدایت قابلیت های آنان در عرصه های علمی، فن آوری، اقتصادی، سازندگی، اجتماعی، سیاسی و فرهنگی و مروج ارزشها و فرهنگ و تفکر بسیجی در جامعه مهندسی کشور.
رسالت عمومی مهندسین بسیجی
سازمان بسیج مهندسین، بخشی ازبسیج، این نعمت عظیم خداوند ویادگار بی بدیل بنیان گذار جمهوری اسلامی ایران، کانون جوشان ومناسب ترین بستر حضور ومشارکت مهندسین کشور در دفاع همه جانبه از انقلاب اسلامی و دستاوردهای آن است و در راستای تحقق ارمانهای امامین انقلاب وتحقق بخشی از بسیج دهها میلیونی رسالت زیر را بر خود فرض میداند : «کمک به ارتقاء کارآمدی نظام اسلامی در عرصه های سازندگی، اقتصادی، علمی، فناوری ومدیریتی با تربیت مهندسین طراز انقلاب اسلامی وحفظ وکسترش فضای ارزشی درجامعه مهندسی جهت تحقق جامعه پیشرفته اسلامی.
به دنبال رهنمودهای مقام معظم رهبری مبنی بر ضرورت توجه بیش از پیش به موضوع حضور متخصصین در بسیج، سازمان بسیج مهندسین به عنوان متولی تحقق اوامر معظم له مبنی بر بسیج جامعه بزرگ و کارآمد مهندسین کشور از سال ۱۳۷۹ به صورت مستقل در مجموعه نیروی مقاومت بسیج آغاز به فعالیت نموده است.
اهداف کلان بسیج مهندسین
اهداف کلان بسیج مهندسین شامل موارد زیر می باشد :
اهداف هفت گانه جامعه مهندسین بسیجی
اهداف هفت گانه جامعه مهندسین بسیجی به شرح زیر تدوین و تصویب گردیده است :
الف ـ تشکل مهندسین متعهد و بسیجی
ب ـ توسعه فرهنگ و ارزش های اسلامی و ترویج تفکر بسیجی در عموم فعالیت های مهندسی
ج ـ حفظ و بهره برداری از تجربیات مهندسی دفاع مقدس
د ـ مشارکت در رشد و ارتقای توان فنی و مهندسی در طرح های توسعه و عمران کشور
هـ ـ مشارکت فعال در تشکل های فنی و مهندسی کشور
و ـ ارائه خدمات علمی و فرهنگی و مشاوره حرفه ای به اعضاء
ز ـ بهره گیری از توان مهندسین بسیجی در حوادث غیر مترقبه
حوزه های تعاملی سازمان بسیج مهندسین
سازمان بسیج مهندسین در راستای تحقق اهداف خود در دو بخش زیر با سازمانهای دولتی و غیر دولتی تعامل و همکاری موثری دارد :
۱- بخش دولتی :
الف) وزارتخانه ها : شامل وزارت مسکن و شهر سازی، وزارت جهاد کشاورزی، وزارت نیرو، وزارت راه و ترابری، وزارت نفت، وزارت فن آوری اطلاعات و ارتباطات، وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح، وزارت صنایع و معادن و …
ب) سازمانها : سازمان انرژی هسته ای، سازمان نوسازی مدارس، سازمان حفاظت محیط زیست، شهرداریها، قرارگاه خاتم الانبیاء (ص) سازمان نقشه برداری و مهندسی سپاه و …
۲- بخش خصوصی نظام مهندسی ساختمان، نظام مهندسی کشاورزی و منابع طبیعی، نظام مهندسی معدن، شرکتهای مشاوره ای، شرکتهای پیمانکاری، تشکلهای صنفی مهندسی، مراکز آموزشی مهندسی، کانون کارشناسان، جامعه مهندسان مشاور، انجمن پیمانکاران، انجمن مفاخر معماران، سندیکای پیمانکاران و… (پایگاه اطلاع رسانی سازمان بسیج مهندسین استان البرز)
شرح وظایف عمومی گروههای تخصصی
هر گروه به تناسب موضوعات مربوط به خود، و با مبنا قرار دادن شرح وظایف مصوب گروه های تخصصی، ساختار و شرح وظایف گروه را تهیه و پس از تصویب به اجرا گذاشته است. شرح وظایف عمومی گروه های تخصصی در زیر ذکر شده است :
رسالت تخصصی مهندسین بسیجی
مهندسین بسیجی در راستای اهداف انقلاب اسلامی، رسالت خطیری بعهده دارند، که بخشی از آن عمومی بوده ومشترک با همه حوزه های بسیج میباشدو بخش عمده ان رسالت تخصصی شان می باشد . بعبارت دیگرمهندسان بسیجی در رشته وحرفه کاری خود، رسالتی بعهده دارند، که درحوزه های دیگر بسیج نمی گنجد. صرفا باید مهندسان بسیجی درحوزه های کارهای تخصصی خود دنبال نمایند. که دو بخش می باشد :
الف-رسالت مشترک همه رشته های مهندسی
رسالت مهندسین بسیجی، مشترک در همه رشته های مهندسی شامل موارد زیر می باشد :
ب-رسالت خاص هر رشته
رشته های تخصصی؛ برخی موضوعاتی دارند که حسب حوزه تخصصی و شرایط جامعه با دیگری کاملا متفاوت باشد، که بایستی مهندسین بسیجی به موارد مذکور اضافه شودو بعنوان مثال درحوزه شهرومعماری در ادامه ارایه شده است.
رسالت خاص هر نهاد استانی و یا شهری
بسیج استانها ویا شهرها لازم است موارد مذکور را متناسب با شرایط جعرافیایی و فرهنگی و اجتماعی و….در مقیاس استان وشهرخود در تصمیمات استانی و شهری و….دنبال نمایند
رسالت خاص هر سازمان و نهاد
بسیج استانها ویا شهرها لازم است موارد مذکور را متناسب با شرایط جعرافیایی و فرهنگی و اجتماعی و….در مقیاس استان وشهرخود در تصمیمات استانی و شهری و….دنبال نمایند.مانند بسیج وزارت خانه های راه وشهرسازی و… بسیج شهرداری و ….
نمونه موردی
از انجا که مهمترین رشته های اثرگذار در کیفیت فضاها معماری و شهرسازی هستند؛ مشکلات این حوزه استخراج و ارایه گردیده است . موارد زیر نمونه از از مشکلات موجود درحوزه تخصصی معماری وشهرسازی است، که لازمست از بسترهای قانونی و تعاملات دنبال شده ومرتفع گردد :
سخن پایانی
لازم است نسبت به اقدامات نظری و عملی گذشته که در چله اول انقلاب صورت گرفته مورد بررسی و واکاوی شده ودر راستای گام دوم انقلاب اسلامی، نقاط قوت آن ارتقابخشی گشته و از ضعفها مجدانه جلوگیری شود.و در بستر مهندسی مطلوب پایه ریزی تمدن نوین اسلامی درجامعه عملی گردد.
پیشنهاد میشود بسیج مهندسی های کشوری و استانی نسبت به موارد مذکور تدبر کرده ومواردی که موجود نیست را در فرایندها وبرنامه های کاری خود ملحوظ کرده و براساس اولویت ها و ظرفیت ها از کارگروههای تخصصی دنبال نمایند .
همچنین مهندسان بسیجی میتوانند در بسترهای موجود و تعاملاتی که درحوزه کاری خود دارند؛ بعنوان هسته های فکری؛ موارد را به عنوان رسالت خود دنبال نمایند.
به امید تعالی بخشی مهندسی و شکوفا شدن ثمرات رسالت خطیر بسیج مهندسی در حوزه های مختلف و عرصه های گوناگون جامعه
دکتر سید جواد هاشمی فشارکی، استاد دانشگاه و مولف کتب مهندسی
در اکثر پروژه هایی که مدتها بلاتکلیف و نا تمام مانده اند یکی از مهمترین دلایل آن واگذاری پروژه به پیمانکار بر اساس روابط میباشد. اگر بشود با این مشکل مقابله کرد بسیاری از پروژه ها سر انجام خوبی خواهند داشت.
سلام
بله درست میفرمایید
متاسفانه از حضور نیرو های ارزشی و کارآمد توسط عده ای سودجو ممانعت میشه
باید به سمت و سویی حرکت کنیم که انسانهای متعهد و سالمی در راس کار باشد !
به سمت دولت جوان حزب ا لهی که رهبری فرمودن !!!!
سلام
قانون برنامه و بودجه مسیر حرکت های دولت و مردم را به انحراف کشانده است. ۵۰ سال است که این قانون ترویج سرمایه داری به شیوه غربزده می نماید. یعنی اینکه اصالت را به سرمایه و سرمایه دار می دهد. نظام فنی اجرایی توسط غربزده ها در سازمانی بی برنامه کشور دنبال می شود. قانون مناقصات ترجمه – وارداتی است. مجموعه قوانین نسخه برداری شده بر کشور حاکم است . این قوانین با عملکرد و دیگاه جهادی مخالف است. سازمانی بی برنامه پیرو سرمایه داری وابسته است. با دیگاه اسلام هماهنگ نیست.
اسلام برای علم و دانشمندان خداترس ارزش قائل است.
در حالیکه سرمایه داری فاسد پوسیده اصالت را به سرمایه می دهد.
آنقدر به سرمایه دار اهمیت می دهند که اگر سرمایه دار به جهنم برود دنبال سرش حرکت می کنند .
باید قوانین کشور عوض شود. اقتصاد مردمی = اسلامی = جهادی = دانش بنیان شکل گیرد . ان شاءالله
سلام
توکل به خدا
ممنون از نکته نظرات شما